Blurt It Out!!

Ramadhan

Posted on: August 2, 2012

Ketika Ramadhan tahun ni datang, aku buat azam:

1-      Tak nak tinggalkan terawih

2-      Baca quran setiap hari

3-      Tiada pembaziran makanan

Malangnya, dugaan datang semasa Ramadhan menghampiri. And so i have missed terawih and quran.

Oh, dugaan yg datang agak berat. Sekali lagi, fail utk bersabar. Merungut,mengeluh.. berdosanya.  Kebetulan semalam dengar org bercerita: hujan turun dan kita berkata, :ish, hujan pulak, tak kering la baju ni etc etc. That is mengeluh and it shows we are criticizing Allah’s gift. Yes, a simple statement such as that adalah sangat berdosa sebenarnya.

That hit me. Oh my, I criticized a lot! Didn’t realize before this that I directly criticizing Allah’s gift! Berdosanyaaa. Tu tak termasuk saje cari gaduh dgn suami sebab emosi tak betul. Dosa lagi. Adoi.. malunya nak meminta pada Allah when I don’t even behave myself. Dah la buat dosa, dok tangguh solat taubat lagi. Susahnya nak sedar kan.

It is so hard to be a good muslim but the important is to try and never give up. Cos when u give up, it might means Allah dah tutup pintu hati tu untuk kebaikan. Takutnya kalau jadi mcm tu. Nauzubillah.

Di bulan mulia dan penuh keampunan ni, lets perform a lot of solat taubat and try to talk less ( means u criticize lesser). Lets try to be a better muslim, wife,employee, daughter, mother etc etc

Sebelum Allah tutup terus pintu hati kita… scary.

Advertisements

3 Responses to "Ramadhan"

Sabar sabar … hmm…something also happened to me the other day, I was so frustrated in office work and I tried to lash it down at my hubby, but I notice, ever since we got married, he never gave me any chance utk cari gaduh dgn dia..if I wanted to start an argument, samada dia akan cepat2 remind me dosa isteri meninggi suara pada suami atau dia buat kelakar tak sudah-sudah…maybe you can ask your husband to try the same approach too 🙂 (walaupun masa marah me sangat tak puas hati, tapi lepas hati sejuk..me rasa lega)

Puan Kopi (sila buang Cik tu yer :P),
Encik suami bersabar tapi kdg2 timing gaduh x betul, kena la ceramah tinggi suara kat suami etc. Which lead to more gaduh frm my side cos x puas hati gak. Sigh. Ego itu ego itu..arghhh

Owh sy lupa sy dah jadi puan :p

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

August 2012
M T W T F S S
« Jul   Sep »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Recent Comments

Zaranurhuda Zakaria on Tips from my Tokyo trip
Zaranurhuda Zakaria on Bye Tokyo
Shani on Dengue
Shani on Being married
Shani on Discovering myself
%d bloggers like this: